Het Werelddiaconaat : Guinee in de kijker.

Hoewel de symptomen reeds een tijdje zichtbaar waren, is hij pas laat naar de dokter gegaan. De diagnose was verschrikkelijk: Lepra, in een vergevorderd stadium. Zijn leven zou nooit meer hetzelfde zijn: « Gaat mijn familie nog met mij willen praten? Kan ik nog gaan werken? En wat zullen de kerkleden zeggen …”

Hij krijgt direct de juiste behandeling, maar de gevolgen blijven zichtbaar: zijn handen en voeten zijn geleidelijk aan vervormd. Op 24-jarige leeftijd hebben ze zijn voet moeten amputeren. Vandaag, dankzij de behandeling, is hij al vele jaren genezen. Er werd zelfs gesproken van een prothese. Hiermee zou hij weer kunnen lopen en zou hij niet meer uitgesloten worden, want dan kan hij gaan werken en zorgen voor zijn familie.

 

 

Beste predikant,

 

Dit is een fictief verhaal, maar dat wel echt gebeurd zou kunnen zijn.
Zondag 26 maart 2017 is een speciale dag: Het werelddiaconaat. Dit jaar heeft de commissie Kerk & Wereld beslist om aandacht te schenken aan oud-lepra patiënten en gehandicapten in Guinee.

 

Samen met jullie willen we het orthopedisch atelier van de Mission Philafricaine in Macenta, partner van Protestantse Solidariteit, steunen. Hoewel lepra in vele landen is uitgeroeid, is dit nog niet het geval in Guinee. De ziekte is behandelbaar en je kan genezen, maar de gevolgen blijf je je leven lang meedragen.

Het doel van het project is om modern en aangepast materiaal aan te kopen, orthopedisten op te leiden en patiënten te helpen om hun behandeling af te maken.

 

Reeds meerdere jaren stelt de Commissie Kerk & Wereld liturgische suggesties voor. Alle kerken van de VPKB worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag en de dienst en collectes te wijden aan dit gemeenschappelijk doel.

 

Ds. Douwe Boelens heeft de liturgische en homiletische suggesties voorbereid, die elkeen kan aanpassen aan het verloop van zijn/haar dienst.

 

De documenten vinden jullie op deze linken: “Kinder Programma” en “Liturgische Suggesties”.

Laat een reactie acter