3 Juni, hoogtepunt van een goed gevalde maand.

Op 3 juni  was het de première van een speciale avond in Marchienne-au -Pont, georganiseerd door Protestantse solidariteit en de ‘Service Protestante de la Jeunesse’. Het  is de bedoeling om deze animatie-avond voor te stellen aan andere gemeenten. De avond was de afsluiting van een gevulde maand Mei. Misschien hebben we u daar gezien?

Rudy is klaar voor het atelier tijdens de AKV.

Protestantse Solidariteit had dit jaar een stand op de Synodevergadering in Brussel, op het ‘Festival de l’Espoir’ in Charleroi en op de Algemene Kerkvergadering op Hemelvaartsdag in Brussel. Het zijn gelegenheden om onze partners en onze donateurs te ontmoeten en om iedereen warm te maken voor Protestantse Solidariteit.

Of men ons reeds kent of niet, het sensibilisatiewerk blijft een grote uitdaging, omdat we in onze  ‘connected world’ dagelijks overspoeld worden door informatie, waardoor de menselijke drama’s ‘faits divers’ worden.

En ten tweede: terwijl we via deze kanalen bijna op het moment zelf horen dat er aan de andere kant van de wereld een vulkaan is uitgebarsten, blijft het moeilijk zich betrokken te voelen, als het niet vlakbij gebeurt.

Om deel te nemen aan de animaties, moesten er muren verplaats worden.

Hoe kunnen we dus mensen, overspoeld door informatie, betrekken bij wat er elders gebeurt?

Vanuit deze vraag hield Protestantse Solidariteit  op de AKV een atelier over “Gendergeweld en tienermoeders «. Verwijzend naar de situaties die ook in België bestaan inzake de houding tegenover vrouwen en echtelijk geweld, knoopten we aan bij de situatie van de tienermoeders in Rwanda, waar deze zeer jonge meisjes door de familie en samenleving verstoten worden als ze zwanger zijn.
Zo sloegen we twee vliegen in één klap: door een zelfde problematiek in België en in Rwanda te analyseren werden de deelnemers in de werkgroep dubbel geïnformeerd.

Het was dus vanuit diezelfde vraagstelling dat we gewerkt hebben in Marchienne-au-Pont op 3 juni. We boden verschillende werkgroepen aan met een overzicht van onze thema’s en van wat er door onze NGO al gerealiseerd is. Net zoals in het atelier ‘ Gendergeweld’ op de AKV breken de deelnemers hun muur af ( muur van vooroordeel, van scheve kijk op de dingen, van comfortabele positie ) om dankzij de verschillende ateliers een brug te slaan naar die verre naaste.

De reacties van de deelnemers hebben ons moed gegeven. We hopen nog meer ideeën te ontwikkelen om de bewustmaking en empathie voor de meest kwetsbaren dichter bij te brengen.
We hopen dat Protestantse Solidariteit het bewijs levert dat medeleven, solidariteit en liefde voor de naaste zin heeft.

Atelier gegeven door SPJ: Hoe kunnen we onze naasten

 

Atelier over Hiv/Aids

 

 

 

Laat een reactie acter