Oud- leprapatiënten opnieuw mobiliseren

Het streefdoel voor dit project is 10.000€
10% Gegeven/9.000€ Nog te gaan
Nu doneren

De strijd tegen lepra is niet nieuw. Reeds vele jaren zet Protestantse Solidariteit zich samen met zijn partner Mission Philafricaine (MPA) hiervoor in.

Wat is lepra?

Lepra is een chronische besmettingsziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Ze wordt doorgegeven door kleine vochtdeeltjes bij onder andere hoesten en niezen. De behandeling bestaat uit een mix van drie medicijnen die gedurende 6 tot 8 maanden consequent moeten worden ingenomen.

Anciens malades de la lèpre

Oud-lepra patient aan het werk

De gevolgen van lepra 

Lepra kent grote gevolgen omdat het zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het voelen van pijn, kan worden aangetast. Oppervlakkige wonden worden dan diepe worden die na infectie soms moeten worden geopereerd. Lichaamsdelen worden geamputeerd waardoor extra verminking en handicap het gevolg kunnen zijn.

Zelfs wanneer de ziekte bestreden is zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar. Velen blijven levenslang verminkt waardoor ze gestigmatiseerd worden in hun gemeenschap. Ze zijn bang om te worden uitgesloten door hun vrienden en familie of te worden ontslagen op hun werk.

Wat doet Protestantse Solidariteit? 

MPA zet zich in voor de strijd tegen lepra. Niet enkel de medische opvolging maar ook de psychosociale noden worden erkent. Het orthopedisch atelier van het Medisch Centrum is uniek in deze regio en maakt zelf krukken en protheses aan.

Doyen Paul devant l'entrée de l'atelier orthopédique

Chef Paul voor het Orthopedisch atelier.

De patiënten hebben vaak de middelen niet om deze levensnoodzakelijke hulpstukken te kopen, en net hier speelt ook u een grote rol.

Door de mobiliteit van een gehandicapt persoon te verhogen, geven we hem een stukje waardigheid terug. Hij kan zich alleen verplaatsen, gaan werken en in het levensonderhoud van zijn familie voorzien.

Indien u  een gift wil doen voor het orthopedisch atelier, gelieve dan de vermelding “MPA –  Macenta” te gebruiken.