Strijd tegen Ebola

Het streefdoel voor dit project is 11.000€
100% Gegeven/0€ Nog te gaan
Nu doneren

In 2014 bestempelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Ebola-uitbraak in het West-Afrika als een internationale gezondheidscrisis. De epidemie verspreidt zich snel over Guinee, Liberia en Sierra Leone. Onze partner Mission Philafricaine (MPA) vraagt ons om hulp.

Wat is Ebola ?

De eerste slachtoffers van deze ebola-uitbraak werden in maart 2014 in Guinee ontdekt. Door de relatieve onbekendheid van het virus in die streken en het povere gezondheidsbeleid breidt de ziekte zich snel uit naar de buurlanden Liberia en Sierra Leone. Ebola of ebola hemorragische koorts is een virusziekte waar nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel beschikbaar tegen is. De ziekte is erg dodelijk: tot negentig procent van de patiënten kan eraan overlijden. Het virus wordt door zowel mensen als dieren doorgegeven door contact met lichaamsvocht: speeksel, bloed, urine, zweet, … Een degelijke bescherming is dus noodzakelijk om besmetting te voorkomen. De eerste symptomen zijn weinig specifiek. Ze lijken erg op de symptomen van bijvoorbeeld malaria en griep waardoor het moeilijk is om ebola snel vast te stellen. In een volgende fase gaat het om braken, diarree, huiduitslag, en nier- en leverproblemen. Sommige patiënten krijgen inwendige en uitwendige bloedingen.

Redelijk snel wordt de internationale samenleving gemobiliseerd om tegen deze aandoening te strijden. Quarantainecentra evenals opvangplaatsen worden opgericht. Logistieke steun wordt op touw gezet.

Wat doet Protestantse Solidariteit? 

Reeds vele jaren werkt Protestantse Solidariteit samen met MPA in Macenta. Net hier bevond zich het hart van de uitbraak waardoor het niet vreemd is dat onze partner ons om hulp vraagt.

Samen met onze Europese partners Tavola Valdese, AME België en Sel Projets, steunen wij het Medisch Centrum doorheen deze crisis. Op het programma staat:

  • Sensibiliseringsacties naar de bevolking toe: onder de mensen is er veel angst en onwetendheid waardoor verkeerde veronderstellingen de ronde doen. Zonder beschikbare behandeling is het voorkomen van besmetting door middel van een degelijke voorlichting cruciaal. Veiligheidsvoorschriften worden herhaaldelijk meegegeven.
  • Uitrusting Medisch Centrum: Het centrum is niet voorzien op zo’n grote epidemie. Een investering in de infrastructuur (triageruimte, renovatie van gebouwen, aankoop brommers om te gaan sensibiliseren…) dringt zich op net als aankoop van nieuw medisch materiaal. (thermometers, stethoscopen,…)

Guinee Ebola-vrij

Na bijna 2 jaar bevestigt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) het einde van de epidemie. Sinds 29 november 2015 is er geen enkel geval meer geregistreerd. Helaas lieten 4.806 mensen het leven, maar 3.804 mensen konden worden genezen.